Det Mörka Psyket

Det Mörka Psyket är en populärvetenskaplig podcast som utforskar psykologiska fenomen bakom mänskliga beteenden, med särkilt fokus på beteenden som kan bli farliga. Shilan Caman är beteendevetare och forskare. Katarina Howner är rättspsykiatriker och forskare. Tillsammans ger de lyssnaren en inblick i just - det mörka psyket. Nytt avsnitt varannan fredag.

Podcasten är fristående från Shilan Caman och Katarina Howners arbetsgivare.

Katarina Howner

Shilan Caman

AVSNITT 1. MANIPULATION OCH PÅVERKAN I SEKTER

Går det att övertyga människor om vad som helst? Och hur hamnar människor i slutna rörelser? Shilan Caman och Katarina Howner träffar Håkan Järvå, legitimerad psykolog. Håkan har efter många år brutit sig ut ur Scientologikyrkan och hjälper nu andra som vill lämna totalitära rörelser. 

Tack till The Amazing Society, Emil Persson och Håkan Järvå.

För referenser

AVSNITT 2. VÅLD SOM ATTRAKTIONSKRAFT

Hur kommer det sig att vi fascineras av våld? Och hur kan den som begått hemska brott väcka attraktion och överösas med kärleksbrev? Katarina Howner och Shilan Caman träffar forskare och författare Micael Dahlén för att ta reda på mer om varför vi dras till våld och till människor som utövar det.

Tack till Alexandra Nordberg och Micael Dahlén.

För referenser

AVSNITT 3. THE STANFORD PRISON EXPERIMENT

Vad hände egentligen i källaren på Stanforduniversitetet 1971? 

Vi träffar universitetslektor och docent Charlotte Alm för att titta närmare på experimentet som engagerat människor världen över. Är vi alla kapabla till att bli sadister under särskilda omständigheter? Och vilken betydelse har situationen för vårt beteende? 

 

Tack till The Amazing Society, Emil Persson och Charlotte Alm. 

För referenser

AVSNITT 4. SVARTSJUKA

 

Finns rimlig svartsjuka? När blir den orimlig och destruktiv? Vi träffar Karin Holm, legitimerad psykolog, för att prata om vad svartsjuka egentligen är.

 

Tack till Anna Maria Granlund, Indra och Karin Holm.

För referenser

AVSNITT 5. PSYKOPATI - UTAN SKULD OCH SKAM 

Vilka konsekvenser kan psykopatiska drag få? Och hur ser egentligen hjärnan ut hos personer med psykopati? Vi träffar Malin Pauli, legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi/neuropsykologi, för att prata mer om olika typer av psykopati och hur det kan leda till hänsynslöst beteende. 

 

Tack till Malin Pauli.

För referenser

AVSNITT 6. UNABOMBAREN - EN RÄTTSPSYKIATRISK ANALYS

Vad skapar en ensamagerande extremist? Vi träffar Axel Haglund, rättspsykiatriker och forskare, för att prata mer om FBI:s dyraste utredning någonsin; Unabombaren. Vi djupdyker in i manifestet, en rättspsykiatrisk analys och försöker förstå vad som drev Ted Kaczynski att begå terrorbrott under 18 år. 

Tack till Max Ulveson och Axel Haglund.

Med utdrag ur Ted Kaczynskis manifest Industrisamhällets framtid. Översatt av Erik Philipsson.

För referenser

AVSNITT 7. KITTY GENOVESE & BYSTANDER-EFFEKTEN

Hur påverkas vi av varandra när vi bevittnar en nödsituation eller ett pågående brott? Och vad påverkar åskådares benägenhet att ingripa eller avstå? Vi åker och träffar Charlotte Alm, universitetslektor och docent, för att prata mer om civilkurage och hur vi som medmänniskor kan agera och ingripa i högre utsträckning.

Tack till The Amazing Society, Emil Persson och Charlotte Alm.

För referenser

AVSNITT 8. RÄTTSPSYKIATRI - DÖMD TILL VÅRD

Vem döms till rättspsykiatrisk vård och hur ser livet egentligen ut för de intagna? Vi träffar Maria Sohl, överläkare och dubbelspecialist i allmänpsykiatri och rättspsykiatri, för att prata mer om hur den rättspsykiatriska processen går till. Och för att reda ut vem som döms och vad påföljden faktiskt innebär. 

 

Tack till Maria Sohl.​​

För referenser

AVSNITT 9. INCELS OCH KVINNOHAT PÅ NÄTET

2020 rubriceras en attack kopplad till incelrörelsen för första gången någonsin som terrorism. Men vad är egentligen incels och vad kännetecknar deras subkultur? Vi pratar med Lisa Kaati, forskare i digitala miljöer vid totalförsvarets forskningsinstitut, om kvinnohatet och överlappet med våldsbejakande extremism.

Tack till Emil Almén, Alexander Jubell, Michel Riddez, Max Ulveson och Lisa Kaati. 

För referenser

AVSNITT 10. STALKING

 

SÄSONGSAVSLUTNING. Vad innebär stalkning? Vi träffar Susanne Strand, docent i kriminologi och forskare, för att prata mer om vilka olika typer av stalkning som finns och vad man som utsatt eller närstående till en utsatt kan göra.

 

Tack till Liz, Alexandra Nordberg och Susanne Strand.

För referenser 

Det Mörka Psyket

Med: Shilan Caman och Katarina Howner

Producerad av Novel Studios

Voice Over: André Christenson

Text: Tim Dillman

Omslagsbild: Johanna Björck, Studio Witt

Ansvarig utgivare: Tim Dillman

Kontakt: hello@novelstudios.se

Instagram: morkapsyket

© 2020 by Novel Studios AB